J.K. Rowling ‘The Hogwarts Collection’

Knjige su IN: J.K. Rowling - The Hogwarts Collection (Pottermore Presents #1-3)
Foto: Amazon

Fantastika | Izdavač: Pottermore | Format: e-knjiga, 2016 | Jezik: engleski

‘The Hogwarts Collection’ je zbirka od tri elektronske knjige iz serijala Pottermore Presents, koje se mogu kupiti pojedinačno ili u setu, a sadrži slijedeće naslove:
  1. Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies
  2. Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists
  3. Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide.

Raspoloživi digitalni formati:
  • epub izdanje, kompatibilno s većinom elektronskih čitača, tableta i pametnih telefona (Pottermore)
  • Kindle izdanje, kompatibilno s Kindle e-čitačem (Amazon).
Pojedinačne mini e-knjige otprilike bi odgovarale tiskanim knjigama od 68, 64 i 79 strana.

Osim na engleskom, zbrika je također objavljena i na njemačkom, francuskom, španjolskom, talijanskom, nizozemskom i japanskom jeziku.

Svaki od tri navedena naslova sadrži po nekoliko kratkih priča, koje su u početku bile objavljene samo kao online verzije na web stranici Pottermore. 
U jesen 2016. priče su kompilirane i objavljene u obliku zbirke digitalnih mini-knjiga, kojima je J.K. Rowling svoj opus o Harry Potteru osvježila tematskim dodacima.

Knjige su IN: J.K. Rowling - The Hogwarts Collection (Pottermore Presents #1-3)
Foto: Goodreads

Pravi je užitak pročitati dodatne činjenice, pozadinske priče i kratke biografije nekoliko sporednih likova - naizgled manje važnih, ali ipak vrlo zanimljivih i ključnih za događaje iz serijala.

Osim o sporednim likovima, tematske priče otkrivaju nam informacije i o neizostavnim Hogwarts simbolima, kao što su Hogwarts Express, Azkaban, živahni i bučni poltergeist Peeves i Razredbeni klobuk.

Suprotno očekivanjima nekih od ljubitelja serijala o Harry Potteru, kolekcija zapravo ne sadrži kratke priče u klasičnom smislu riječi, s uobičajenom dramskom, Potterovski napetom radnjom punom akcije, iznenađenja i sjajnih dijaloga, već se ovdje radi o razradi i opisima važnih događaja iz života nekoliko likova obuhvaćenih kolekcijom. 
Osim toga, pojašnjavaju se važniji artefakti (predmeti i građevine) iz originalne serije knjiga o Harry Potteru te se dodatno navode autoričini komentari na svaku od pojedinih tema.

Vrlo su zanimljive ideje kojima se Rowling bavila i razrađivala ih tijekom pisanja knjiga o čarobnjačkom svijetu. Primjerice, sjajna su njena promišljanja o mogućim opasnostima koje magična metoda preobrazbe može imati za nevještog ili nestrpljivog čarobnjaka, o tehnici uspješne izrade čarobnih napitaka, ali i zašto su za njihovu pripremu i dalje u primjeni starinski kotlovi, iako sada izrađeni od modernijih materijala.


Knjige su IN: J.K. Rowling - Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies
Foto: Amazon

U prvoj e-knjizi iz ove zbirke Rowling nam u četiri poglavlja donosi nove informacije o četiri profesora iz škole Hogwarts: Minervi McGonagall, Remusu Lupinu, Sybill Trelawney i Silvanusu Kettleburnu, otkrivajući nam detalje o izvorima inspiracije u stvaranju ovih likova, njihovih imena i karakternih osobina. 
Saznajemo intrigantne detalje o porijeklu, ljubavima i obiteljskom životu, ali i o važnosti koju su imali u čarobnjačkom svijetu te o njihovim ključnim ulogama u odlučujućoj bitki za Hogwarts.

“After all, you don’t have to be a sword-wielding Gryffindor to be a hero; sometimes, all it takes is having your heart in the right place.”

Rowling nas u priče pojedinih likova uvodi opisima njihovih osnovnih karakteristika, od toga koje magične sposobnosti posjeduju ili kojom vrstom čarobnog štapića se služe, do Hogwarts doma kojem pripadaju ili kojim se hobijima bave u slobodno vrijeme. Nakon uvoda uranjamo u njihovo porijeklo, prošlost i život izvan učionice i to na vrlo slikovit način, pa na trenutke čak i zaboravljamo da čitamo o fiktivnim likovima.

Knjige su IN: Minerva McGonagall, Remus Lupin, Sybill Trelawney i Silvanus Kettleburn
Foto: Press

U četiri neodoljive i tople priče autorica govori o čarobnjaštvu i iznimnim magičim sposobnostima, o opasnostima i teškoćama s kojima se vještice i čarobnjaci susreću na svom životnom putu, o neobičnim hobijima, kao primjerice u slučaju Silvanusa Kettleburna, koji je zbog svoje nepromišljene ljubavi prema čarobnim zvijerima izgubio većinu svojih ekstremiteta. 
Međutim, istovremeno čitamo i dirljive priče o njihovoj ljudskoj strani: o dobroti, lojalnosti, ljubavi, hrabrosti i samozatajnosti, ali i o nesigurnostima, strahu, osamljenosti, osjećaju manje vrijednosti i drugim dobro nam poznatim ljudskim patnjama, s kojima se možemo lako poistovjetiti i suosjećati.


Knjige su IN: J.K. Rowling - Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists
Foto: Amazon

Drugi svezak iz ove kolekcije bavi se mračnijom stranom svijeta magije.

Započinje poglavljem o slatkorječivoj i bolesno ambicioznoj zlici, profesorici Dolores Umbridge, iza čije se slatkaste vanjštine krije nemilosrdno i okrutno srce te velika glad za moći.

“A love of all things saccharine often seems present
where there is a lack of real warmth or charity.”

Slijedi poglavlje o povijesti Ministarstva magije te posebno zanimljiv dio o nastanku i strahotama zatvora Azkaban, kao i neizbježnim Dementorima, zatvorskim čuvarima.

Zatim u poglavlju o profesoru Horaceu Slughornu saznajemo njegovu dobro čuvanu mračnu tajnu koja ga je godinama izjedala. Strah i grižnja savjesti zbog nehotične pogreške, ali s teškim i dalekosežnim posljedicama, proganjali su ga cijeli život. Ipak, svojom hrabrošću i nesebičnim postupcima, riskirajući svoj život u presudnim trenucima, doživio je iskupljenje te dokazao svoju lojalnost.

Knjige su IN: Dolores Umbridge, Horace Slughorn i Quirinus Quirrell
Foto: Press

U poglavlju o senzibilnom profesoru Quirinusu Quirrellu čitamo o njegovoj tužnoj sudbini u rukama mračne sile.

Drugi dio završava simpatičnim poglavljem o poltergeistu Peevesu, dosadnom i bučnom natprirodnom entitetu koji uznemirava stanare Hogwartsa i uživa u stvaranju kaosa.


Knjige su IN: J.K. Rowling - Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide
Foto: Amazon

U trećoj e-knjizi vraćamo se vedrijim čarobnjačkim temama.

Vrlo zabavno prvo poglavlje opisuje načine transporta kojima su se polaznici škole Hogwarts služili početkom školske godine pri povratku u školske klupe. U prošlosti su to bili raznoliki i vrlo domišljati načini, koji su itekako mogli izbezumiti bezjake.

Kako bi se ubuduće spriječilo nove incidente i bezjake poštedjelo stresa zbog neobičnih pojava kojima su ponekad svjedočili, Ministarstvo magije donijelo je određene propise vezane za metode transporta učenika u Hogwarts. 

Pročitajte više o tome tko se dosjetio da upravo vlak Hogwarts Express bude jedino dozvoljeno prijevozno sredstvo te zašto kreće baš s perona 9¾?

Knjige su IN: Citat J.K. Rowling iz zbirke kratkih priča ‘The Hogwarts Collection’
Foto: Privatni album
Citat J.K. Rowling iz zbirke kratkih priča ‘The Hogwarts Collection’.
Peron 9¾ na kolodvoru King's Cross u Londonu danas je turistička atrakcija 
zbog koje je autorica posebno ponosna.

Slijedi poglavlje o Razredbenom klobuku, odnosno iznimno mudrom magičnom šeširu koji služi za raspoređivanje učenika u jedan od četiri doma u Hogwartsu. Njegova tvrdoglavost je legendarna: on nikad, ni u kojem slučaju ne bi priznao svoju pogrešku, tvrdoglavo stojeći iza svojih odluka čak i onda, kad je bilo očito da je pogriješio (iako, to se u njegovoj višestoljetnoj službi događalo vrlo, vrlo rijetko). 

U ovom poglavlju možemo pročitati i o tome kako je Rowling uopće došla na ideju o Razredbenom klobuku i koje je još ideje razmatrala kao moguće opcije za postupak raspoređivanja učenika u četiri Hogwarts doma.

Knjige su IN: Hogwarts Express, Peron 9 3/4 i Razredbeni klobuk
Foto: Press

U trećem poglavlju otkrivamo zanimljive informacije o zajedničkoj prostoriji za stanare doma Hufflepuff, jedne od rijetkih prostorija u koje Harry Potter nikad nije imao priliku ući. 
Zatim čitamo o Marauder mapi za haranje te o čudesnoj prirodi oko dvorca Hogwarts. Okolinu dvorca, poput prirodnog rezervata, nastanjuju različita čarobna stvorenja, koja ne mogu slobodno živjeti u svijetu bezjaka.

“The grounds of Hogwarts function partly as a nature reserve for magical creatures which have difficulty existing in Muggle-inhabited areas. 
The lake is full of creatures that would make a Muggle naturalist swoon with delight - if terror did not seize them first.”

Četvrto poglavlje treće e-knjige daje nam uvid u obavezne i izborne školske predmete iz nastavnog plana škole Hogwarts, kao i više detalja o čarobnim pomagalima kojima su se služili profesori i učenici škole, kao što je na primjer Vremokret.

Hogwarts je također trajno prebivalište i mnogim neživim bićima. O živopisnim stanarima - duhovima, sablastima i portretima - pročitajte u petom poglavlju.

Posljednje, šesto poglavlje otkriva još nekoliko tajni vezanih za školu Hogwarts. Ovdje možemo više saznati o Zrcalu Erised, Situ sjećanja, Kamenu mudraca, Maču Godrica Gryffindora i Odaji tajni.


Knjige su IN: Peron 9 3/4 - turistička atrakcija King's Cross kolodvora u Londonu
Foto: Press
Peron  turistička je atrakcija King's Cross kolodvora u Londonu

Sva tri naslova iz Hogwarts kolekcije samostalne su cjeline i mogu se čitati proizvoljnim redoslijedom. 

No, ako razmišljate koje od ova tri digitalna izdanja nabaviti, najbolje je kupiti sva tri. 
Budući da su sve tri e-knjige iz ove kolekcije zaista vrlo kratke i lagane za čitanje, nakon prve pročitane mini-knjige jednostavno ćete htjeti nastaviti čitati i dalje. 

Knjige su pisane istim stilom, a autoričini osobni komentari još ih dodatno nadopunjuju i povezuju, pružajući nam širu sliku o čarobnjačkom životu iza kulisa originalnog Harry Potter serijala.

Po želji, većinu tema iz ove kolekcije možete istražiti i sami na web stranici Pottermore.

Dok zbirka kratkih priča ‘The Hogwarts Collection’ možda neće zadovoljiti čitatelje navikle na originalni serijal o Harry Potteru, svakako će biti pravo osvježenje za one koji žele saznati više o autoričinim originalnim idejama i promišljanjima u kreiranju magičnog Hogwarts svijeta, stoga bi bilo šteta ne pročitati sve tri e-knjige iz ove kolekcije.

Uz Pottermore Presents serijal dobijamo tek djelić uvida u kreativni proces J.K. Rowling, koji obuhvaća opširno istraživanje različitih povijesnih materijala, osmišljanje sasvim novih imena i riječi, stvaranje slojevitih likova i karaktera, uključivo i njihove obiteljske loze. 

Zadivljuje spoznaja o njenom pomnom promišljanju svakog pojedinog detalja, beskrajnoj maštovitosti, ali i radnoj disciplini, kojom je uspjela kreirati, oživiti i održati na životu jedan potpuno novi fiktivni svijet, koji i dalje kontinuirano nadograđuje.

No, za kraj, vratimo se čarolijama i čarobnim napitcima još na trenutak... 

“It is often asked whether a Muggle could create a magic potion, given a Potions book and the right ingredients.
The answer is…”

Nadovezujući se na ovaj citat, jeste li se ikad zapitali može li bezjak (i zašto) uspješno pripraviti kvalitetan i djelotvoran čarobni napitak, pod uvjetom da zna točnu recepturu te da ima na raspolaganju sve potrebne sastojke?

Autoričin odgovor na ovo pitanje pronađite u drugoj e-knjizi iz zbirke kratkih priča ‘The Hogwarts Collection’.

Do čitanja!

Ocjena 4/5

11.png

Primjedbe