Joakim Zander ‘Brat’ (Klara Walldéen #2)

Knjige su IN: Joakim Zander - Brat
Foto: Mozaik knjiga

Politički triler | Izdavač: Mozaik knjiga, 2017 | Broj stranica: 416 (meki uvez)

Roman ‘Brat’ autora Joakima Zandera drugi je po redu iz serije knjiga o Klari Walldéen. 
Kao i u prvoj knjizi iz ove serije, romanu ‘Plivač’, Zander se i u svom drugom romanu nastavlja baviti aktualnim globalnim političkim i socijalnim temama.

Iako se Klara Walldéen pojavljuje u obje knjige, ‘Brat’ ipak nije nastavak romana ‘Plivač’, kao što bismo mogli pomisliti, već su radnje oba romana samostalne i zaokružene cjeline.


Zaplet romana 'Brat'


Klara se vratila s novim avanturama, ali i s novim nevoljama, u kojima se našla djelomično zahvajujući i vlastitim nepromišljenim potezima. 

Opterećena sjećanjima na tragične događaje iz prvog romana, emotivno se još nije sasvim oporavila od dramatičnih zbivanja i smrtne opasnosti, iz koje se jedva izvukla. Sve dublje tone u autodestrukciju, depresiju i alkohol. Teško se nosi sa svakodnevicom. Iako je osamljena, distancira se od ljudi, izbjegava bliskost, bježi u samoizolaciju i nema snage potražiti pomoć.

Zbog posla se iz Bruxellesa preselila u London. Iako je uspješna na profesionalnom planu, na osobnom planu potpuno je slomljena. Shrvana osjećajima beznađa i samosažaljenja, ne uspijeva se izvući iz emocionalnog ponora, ponaša se nepromišljeno, dok je demoni iz prošlosti i dalje proganjaju. 

Nesretan splet okolnosti, opijanja i teški mamurluci, znatiželja i potreba za razjašnjavanjem neobičnih okolnosti u kojima se našla, doveli su je do novih problema kada ih je najmanje trebala i očekivala. Klara očito ima poseban talent: onaj za upadanje u nevolje. 

Međutim, fokus drugog romana ipak nije na Klarinoj priči, već glavna radnja slijedi dva potpuno nova lika: 
Yasmine i njenog mlađeg brata Fadija. 


Yasmine i Fadi muslimanski su imigranti. Odrastaju u štokholmskom zapuštenom predgrađu Bergort. Život u siromašnom getu je brutalan - uz svakodnevno nasilje, krađe, maloljetne kvartovske bande i podmetnute eksplozije, uspješna prilagodba na novu i drugačiju sredinu gotovo je nemoguća. S vremenom, za stanovnike geta porijeklo i korijeni samo su još davno sjećanje, rođeni arapski jezik postaje iskrivljen, a novi jezik usvaja se teško i mukotrpno. 

Atmosfera romana odiše očajničkim pokušajima Yasmine i Fadija u težnji za promjenom na bolje. Spas iz nehumanih uvjeta života vide jedino u odlasku iz predgrađa. 

Yasmine i Fadi izuzetno su povezani i bliski, a Yasmine, kao starija sestra, čini sve što je u njenoj moći kako bi olakšala djetinjstvo svom obožavanom mlađem bratu, pa na svoja leđa preuzima sve teškoće njihovog teškog odrastanja. Međutim, dramatične životne okolnosti odjednom ih razdvajaju i Yasmine iznenada odlazi iz Fadijevog života. 

Fadi ostaje bez svog jedinog životnog oslonca i na kraju postaje lak plijen u rukama vjerskih ekstremista. 
Jedina osoba koja bi ga mogla spasiti iz ralja radikalnog islamizma je Yasmine. Hoće li joj to uspjeti?

Klarina paralelna priča stavljena je u drugi plan i na neki način je protuteža napetoj radnji koja prati Yasmine i Fadija. Klarina uloga u njihovoj priči postaje jasnija tek pri kraju romana.


Razvoj i tijek radnje


Kao ni u prvoj knjizi iz serijala o Klari Walldéen (‘Plivač’), niti radnja drugog romana ‘Brat’ ne odvija se kronološki. Zander je zadržao isti obrazac, u kojem kroz rotaciju protagonista i vremenskih okvira, iz poglavlja u poglavlje otkriva tek djeliće pojedinačnih priča, koje se odmataju polako i poput puzzli povezuju se u cjelinu tek u zadnjoj trećini knjige.

U početku romana radnja se razvija sporije, dok u drugom dijelu postaje dinamična i sve napetija.

" Kako da se čovjek zaštiti od lobizma takvih razmjera? Što učiniti kad se nekakva tvrtka ostvaruje namjerno izazvanim neredima, istodobno podmićujući 'neovisnog stručnjaka' da predstavi rješenje koje ide u korist istoj toj tvrtki? Zavrtjelo joj se u glavi zbog tog bezobzirnog cinizma. "

Budući da naizmjenično pratimo tri paralelne priče iz pozicija triju protagonista - Yasmine, Fadija i Klare, sukladno svakoj pojedinoj priči izmijenjuju se mjesto i vrijeme radnje. 

Iako se glavnja radnja odvija 2015., retrospekcijom se proteže unatrag sve do 2000. godine. Elementi koji nas vraćaju u prošlost, naročito dijelovi koji se odnose na Yasmine i Fadija, bitni su za razumijevanje odnosa, odluka i postupaka protagonista.

Lokacije događaja obuhvaćaju Švedsku, Englesku, Ameriku i Siriju.

Za razliku od romana ‘Plivač’, u kojem je skoro svakom važnijem liku posvećeno zasebno poglavlje, pa istovremeno pratimo rascjepkanu radnju s mnogo kratkih poglavlja bez kronološkog slijeda, u romanu ‘Brat’ zasebna poglavlja posvećena su samo pričama triju glavnih protagonista, što u velikoj mjeri olakšava praćenje tijeka radnje.

Zander je i u svom drugom romanu odlučio priču jednog od protagonista pisati u 1. licu, dok su priče ostala dva glavna lika pisane iz 3. lica. Međutim, za razliku od prve knjige, ovdje je svako poglavlje naslovljeno imenom, pa od samog početka točno znamo čiju priču u kojem trenutku čitamo te je na taj način rotaciju likova i događaja lakše slijediti.

Iako je i u romanu ‘Brat’ naglasak stavljen na zakulisne igre globalne visoke politike, teorije zavjere i međupovezanost tajnih službi, no ovdje je kroz formu trilera prvenstveno tematizirana problematika muslimanske izbjegličke krize. 

Kulturološke razlike, netrpeljivost, neprilagođenost, nespremnost na prihvaćanje drugačijih civilizacijskih vrijednosti, sukobi unutar imigrantskih zajednica, život bez jasnih ciljeva i smjernica, regrutacija i radikalizacija - sve su to gorući problemi vezani za izbjegličku krizu u Europi, a ovaj roman bavi se teškoćama s kojima se Švedska, kao razvijeno, otvoreno i multikulturalno društvo, suočava po prvi put u svojoj povijesti. 

Knjige su IN: Joakim Zander
Joakim Zander

U romanu ‘Brat’ nema toliko dinamike, jurnjave i akcije kao u prvoj knjizi, već uz likove više proživljavamo emotivno napete situacije, tjeskobu, očaj, strah, beznađe, preispitivanje i unutarnju borbu.

Zander nam kroz Fadijevu priču daje uvid i u metodu manipulacije, islamske radikalizacije i regrutacije muslimanskih maloljetnika iz geta. 

Koja je uloga globalnih tajnih službi u regrutaciji?
Tko financira nerede u predgrađima s muslimanskim stanovništvom i zašto? 
Koja je uloga Ruskog interesa u Europskoj politici? 
I najvažnije pitanje: da li je sve to zaista samo fikcija?

Čitatelji će zasigurno primijetiti i nekoliko klišea, s kojima se Zander poslužio u svojim romanima, kao na primjer da zločesti dečki obično dolaze iz Rusije, tajnih službi ili Jugoistočne Europe, no nećemo mu to zamjeriti, jer na to smo već navikli iz filmova i TV serija.


Zaključak


Obje knjige iz serije o Klari Walldéen zapravo su samostalne cjeline i načelno bi se mogle čitati neovisno i zasebno, barem što se radnje tiče. 

No, ako se ipak odlučite na čitanje oba ova prilično obimna romana, svakako bi trebalo početi s romanom ‘Plivač’, budući da u njemu detaljnije upoznajemo Klaru i još nekoliko likova, koji se pojavljuju u oba romana. 

Dok u prvom romanu saznajemo sve o njihovim karakternim osobinama, pozadinskim pričama, motivima, problemima, postupcima i moralnim vrijednostima koje ih pokreću, kada ih ponovno susretnemo u romanu ‘Brat’, tada samo nastavljamo tamo gdje smo stali, odnosno u drugom romanu dobijamo samo informacije što se s njima događalo u međuvremenu, nakon završetka radnje iz prve knjige. 

Knjige su IN: Joakim Zander - Brat
Foto: Privatni album

Priča o odnosu između Yasmine i njenog mlađeg brata Fadija vrlo je intenzivna. Njihove odluke i postupke tijekom cijele knjige preispitujemo, jer smo svjesni da su te odluke teške, a izbori impulzivni i instinktivni, s neizvjesnim posljedicama. Teško se ne zapitati što učiniti u situaciji kad između dva zla trebamo odabrati ono manje.

U pozadini radnje romana ‘Brat’, poput čvrste potke u finom tkanju, provlači se nježna, ali moćna tema o međusobnom povjerenju, ljubavi, privrženosti, prijateljstvu, predanosti, posvećenosti, pružanju podrške i oslonca, o odlučnosti, nepokolebljivosti, čvrstoći i izdržljivosti, o trenucima kad u očima druge osobe vidimo sebe - upravo to je ono što sivoj astmosferi ovog romana dodaje svijetle nijanse i tople boje.

Budući da Zander razvija seriju upravo o Klari Walldéen, bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će se Klara dalje razvijati. Zander joj je za sada udahnuo dozu mentaliteta antiheroja, dobre duše koja se nekako uvijek nađe u krivo vrijeme na krivom mjestu i poput magneta privlači nove nevolje. Stoga, vidjet ćemo što će nam donijeti prijevod treće Zanderove knjige iz serije o  Klari Walldéen, objavljene pod nazivom ‘Der Freund’ ('Prijatelj').

Iako roman ‘Brat’ nije nadmašio svog prethodnika ‘Plivača’, i jedva je dogurao do četiri zvjezdice, ipak se možemo nadati da bi nas Zander, nakon iskustva s prve dvije knjige i više od 800 napisanih stranica, trećom knjigom mogao ugodno iznenaditi!

Do čitanja!

Ocjena 4/5

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Prva knjiga iz serijala o Klari Walldéen, političko-špijunski triler, objavljena je izdanju Mozaik knjige (osvrt: Plivač’). 

Ako volite triler i krimi žanr, ovdje možete pronaći i ostale objave: osvrte na romane, ali i na filmove i TV serije snimljene prema književnim predlošcima.

11.png

Primjedbe