Chris Carter ‘Noćni vrebač’

Knjige su IN: Chris Carter - naslovnica knjige 'Noćni vrebač'
Foto: Leo-commerce

Kriminalistički roman | Izdavač: Leo-commerce, 2014 | Broj stranica: 488 (tvrdi uvez)

Pozor! Uzbudljivi krimić koji se čita brzo, stranice se same okreću jedna za drugom, a Chris Carter zasigurno je prava osoba na pravom mjestu, kad se o pisanju krimića radi. 

Chris Carter autor je popularnog kriminalističkog serijala o losanđeleskom detektivu Robertu Hunteru. 
Romani su mu bestseleri, a Carter je poznat po vrlo plastičnim opisima, vjerno i slikovito prikazanim jezivim scenama s mjesta ubojstava.

Cijeli serijal o detektivu Robertu Hunteru na hrvatski je preveden u izdanju Leo commerca, a sastoji se od osam knjiga, objavljenih ovim redoslijedom:

Knjige su IN: Chris Carter - naslovnice knjiga iz serijala o Robertu Hunteru (#1-4)
Foto: Leo-commerce
Serijal o Robertu Hunteru, #1 - 4: Ubojica Krucifiks, Krvnik, Noćni vrebač i Kipar

Knjige su IN: Chris Carter - naslovnice knjiga iz serijala o Robertu Hunteru (#5-8)
Foto: Leo-commerce
Serijal o Robertu Hunteru, #5 - 8: Jedan po jedan, Zlotvor, Ja sam smrt i Pozivatelj

Carter kaže kako nema neki određeni plan ili ideju o tome koliko će knjiga objaviti u ovom serijalu, ali siguran je da će ih pisati sve dok čitatelji pokazuju interes i uživaju u uzbudljivim pričama o detektivu Robertu Hunteru.

Za veljaču 2018. najavljena je britanska promocija i najnovijeg, devetog romana iz ovog serijala:

Knjige su IN: Chris Carter - naslovnica knjige #9 iz serijala o Robertu Hunteru
Foto: Press
Serijal o Robertu Hunteru, #9: Gallery of the Dead


Uspjeh serijala o losanđeleskom detektivu Robertu Hunteru nije slučajan!


Kao diplomirani kriminalistički psiholog, Chris Carter se svojedobno profesionalno bavio psihologijom kriminalnog ponašanja te profiliranjem počinitelja najtežih zločina.

U jednom od intervjua, na pitanje briše li redovito povijest pretraživanja o metodama ubojstava iz svojih internet pretraživača te osjeća li ikad nelagodu pišući o brutalnim scenama, odgovorio je da većina scena, koje je opisao u svojim romanima, zapravo nisu rezultat istraživanja, već dolaze iz njegovih sjećanja. 

Carter navodi da je kao kriminalistički psiholog prisustvovao brojnim, vrlo mučnim i teško podnošljivim zločinačkim prizorima, koje vjerojatno nikada neće zaboraviti. U mnogim od tih slučajeva počinitelji su bili psihički bolesni gadovi te izjavljuje da je stvarnost zapravo mnogo gora od fikcije. Stoga, kaže, sve što mu je potrebno za pisanje romana o detektivu Robertu Hunteru, jest prisjećanje na neki od slučajeva na kojima je radio i uz malo mašte već ima novog serijskog ubojicu za jednu od svojih priča. 

Knjige su IN: Chris Carter - Noćni vrebač, citat s naslovnice
Foto: Citat s naslovnice knjige 'Noćni vrebač' (Privatni album)

Detektiva Roberta Huntera moglo bi se smatrati autorovim fikcionalnim alter egom. I sam autor u svojim intervjuima navodi da postoje profesionalne, ali i određene karakterne sličnosti između njega i njegovog karizmatičnog protagonista.

Detektiv Hunter član je elitne losanđeleske postrojbe, za koju bi većina L.A. detektiva dala desnu ruku, samo da ne budu raspoređeni u njene redove. To je takozvana Jedinica za teška ubojstva (JTU) Odjela za pljačke i ubojstva, formirana isključivo za istrage serijskih i posebno okrutnih ubojstava. Takvi slučajevi zahtijevaju opsežne istrage te izuzetno osposobljene stručnjake. 
Zahvaljujući svom obrazovanju iz psihologije kriminalnog ponašanja, detektiv Hunter unutar JTU jedinice ima posebno nezahvalnu poziciju: dodjeljuju mu izuzetno brutalne slučajeve, koje policija naziva UN (ultra-nasilnima).


Kratki sadržaj 


Roman ‘Noćni vrebač’ započinje u sali za obdukciju Okružnog mrtvozorničkog ureda u Los Angelesu. 
Glavni mrtvozornik doktor Jonathan Winston i njegov mladi forenzični asistent Sean Hannay pripremaju se za obdukciju ženskog trupla.

Radi se o neidentificiranoj bjelkinji u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Leš je pronađen u napuštenoj mesnici, a uzrok smrti je nejasan. Osim što su joj usne zašivene, na njenom tijelu nema drugih vidljivih ozljeda ili tragova nasilja. 

Međutim, tijekom obdukcije otkriva se sav užas krajnje okrutnosti počinitelja ubojstva, zbog čega slučaj preuzima JTU, na čelu s detektivom Robertom Hunterom kao glavnim istražiteljem. 
Istovremeno nestaje još jedna mlada žena, stoga se slučaj ubojstva uskoro isprepliće i s potragom za nestalom osobom.

Knjige su IN: Chris Carter - citat iz knjige 'Noćni vrebač'
Foto: Privatni album
... ŠTO je prikazivala druga fotografija?

(To ćete morati otkriti sami! ;)

Radnja romana romana ‘Noćni vrebač’ odvija se vrlo brzo i čitatelja već na samom početku uvlači u priču. 
Nema velike filozofije: rečenice su kratke, jasne i jezgrovite, a fokus je stavljen na samu priču. 
Broj od 115 poglavlja ne treba vas zastrašiti: poglavlja su vrlo kratka, većinom dužine od 2-3 stranice, jer svako poglavlje zapravo je tek jedna scenu u razvoju događaja. 

Radnja je smještena na brojne poznate losanđeleske lokacije, kao što su Hollywood, Malibu, Beverly Hills, Santa Monica, Burbank i Melrose. 

Foto: Privatni album

Iako je roman ‘Noćni vrebač’ treći po redu iz serijala o Robertu Hunteru, knjige iz serijala ne treba nužno čitati prema redoslijedu objave, jer je svaki od osam romana priča za sebe, a sve osnovne informacije i činjenice, važne za razumijevanje glavnih likova, ponavljaju se u svakoj knjizi. 

I sam autor, u intervjuu o nastanku serijala o detektivu Robertu Hunteru, potvrđuje da su priče svih romana potpuno neovisne jedna o drugoj. Također napominje da je mnogo njegovih fanova serijal započelo čitanjem bilo koje od knjiga u nizu, neovisno o redoslijedu objave, a na kraju bi pročitali i cijeli serijal. 
Međutim, ako čitatelj želi promatrati karakterni razvoj likova, osobito nositelja serijala Roberta Huntera, Carter tada preporuča čitanje po redoslijedu objave.

Knjige su IN: Chris Carter, autor knjižnog serijala o detektivu Robertu Hunteru
Foto: Instagram @chriscarterbooksofficial
Chris Carter

Čitatelji, koji su pročitali cijeli serijal, slažu se da je Carter zaista izvrstan pisac krimića, jer vas svojim stilom brzo i neprimjetno navuče na dinamičnu, napetu i nabrijanu radnju svojih romana. Stoga ljubitelji krimi literature, nakon prve Carterove knjige o detektivu Robertu Hunteru, obično pročitaju i sve ostale knjige iz serijala, jer prema ocjenama čitatelja, očito niti jedna ne zaostaje po zanimljivosti priče, dinamici radnje i stilu pisanja. 



O autoru


Chris Carter rođen je u Brazilu, gdje je proveo djetinjstvo i tinejdžerske godine. Nakon srednje škole, odlazi u SAD na studij psihologije te specijalizira psihologiju kriminalnog ponašanja. Tijekom studija zarađivao je radeći različite poslove, od pečenja hamburgera do onih manje uobičajenih, kao što je posao egzotičnog plesača u muškim plesnim skupinama.

Po završetku studija nekoliko je godina radio kao kriminalistički psiholog, a zatim je odlučio promijeniti karijeru. 

Knjige su IN: Chris Carter, autor knjižnog serijala o detektivu Robertu Hunteru
Foto: Službena stranica autora (chriscarterbooks.com)
Chris Carter

Preselio se u Los Angeles, iz odijela uskočio u traperice, svezao bandanu, dohvatio električnu gitaru i započeo karijeru profesionalnog glazbenika. Iz Los Angelesa odlazi u London, gdje nastavlja glazbenu karijeru. 
Svirajući s glam rock bendovima obišao je svijet.

Carter je na svojoj službenoj stranici, između ostalog, objavio i nekoliko privatnih fotografija, od kojih su neke upravo iz njegove plesačke i rokerske životne faze - pogledajte ih ovdje.

Rokersku karijeru zamijenila je spisateljska. Carter za sebe kaže da je kao pisac vrlo discipliniran: strogo slijedi svoj tjedni radni plan i od tog rasporeda vrlo rijetko odstupa. No, zato se vikendom opušta, transformirajući se u žestokog partijanera, kad s prijateljima odlazi u klubove, gdje često ostaje do ranih jutarnjih sati. 
Carter jednostavno kaže: 
“I work hard during the week, but at the weekends I party.”

Knjige su IN: Chris Carter - Noćni vrebač
Foto: Privatni album


Zaključak


Roman Chrisa Cartera ‘Noćni vrebač’ vrlo je zabavno štivo za ljubitelje krimi žanra, ali možda ne i za one slabijeg želuca i tanjih živaca.

Ako trenutno niste u prilici skoknuti do kvartovske knjižnice ili obližnje knjižare, trebat ćete se zadovoljiti s čitanjem digitalnog izdanja, barem za početak. Besplatne online primjerke potražite ovdje i ovdje.

Do čitanja!

Ocjena: 5/5

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ovdje možete pronaći i ostale objave iz triler i krimi žanra: osvrte na romane, ali i na filmove i TV serije snimljene prema književnim predlošcima.

11.png

Primjedbe