TV serija po knjizi: 'MAIGRET' (2016-2017)

Knjige su IN: Rowan Atkinson kao inspektor Maigret
Foto: IMDb

TV serija: 'MAIGRET' (2016-2017)
Snimljena po istoimenoj seriji knjiga o inspektoru Maigretu, autora Georgesa Simenona
Žanr: kriminalistički
Glavne uloge: Rowan Atkinson kao inspektor Jules Maigret i Lucy Cohu kao gospođa Maigret
Trajanje epizoda: 1h 30min

Sezona 1 (2016) - epizode:
  • Maigret Sets a Trap (Maigret postavlja zamku)
  • Maigret's Dead Man (Maigretov mrtvac)
Sezona 2 (2017) - epizode:
  • Maigret: Night at the Crossroads
  • Maigret in Montmartre

Mnogi ljubitelji inspektora Julesa Maigreta s odobravanjem i znatiželjom dočekali su vijest o novoj TV adaptaciji kultnog kriminalističkog serijala autora Georgesa Simenona, koju su 2015. godine za britansku komercijalnu TV mrežu ITV najavile produkcijske kuće Ealing Studios i Maigret Productions. 

Belgijsko-francuski književnik Georges Simenon (1903-1989) bio je član Belgijske kraljevske akademije, a objavljivao je romane, novele i kratke priče pod brojnim pseudonimima. 

Budući da je bio beskrajno radoznala osoba, zainteresirana za različite aspekte života, pisao je o mnogim temama. Posebno ga je zanimala tematika društvenih problema, kao što je osjećaj društvene otuđenosti, osamljenosti i izolacije, te problematika moralnih poroka građanskog društva u obliku alkoholizma, devijantne seksualnosti i zločina. 

Knjige su IN: Georges Simenon
Foto: Press
Georges Simenon

S potencijalnom dijagnozom skribomanije i kreativne hiperaktivnosti, pisao je 60-80 stranica dnevno. Objavio je više od tisuću novela i kratkih priča, brojne novinske članke, nekoliko autobiografskih eseja te oko 450 romana: 192 pod osobnim imenom, a ostale pod raznim umjetničkim pseudonimima.

Iako se posljednjih 50-ak godina svog stvaralaštva posvetio pisanju romana s područja ozbiljne književnosti, uglavnom psiholoških romana ili romana atmosfere, laganije tekstove i kriminalističke romane pisao je za relaksaciju. 

Simenon je najprevođeniji belgijski autor svih vremena, s brojnim tekstovima prilagođenim za film, televiziju ili radio. 

Knjige su IN: Georges Simenon
Foto: Press
Georges Simenon

Djela su mu istovremeno bila omiljena, ali i osporavana. Dok ga je dio kritike s podsmijehom smatrao piscem pučke, trivijalne i marginalne književnosti niske vrijednosti, drugi su ga svrstavali među najznačajnije pisce koji su pisali na francuskom jeziku.
Međutim, svjetsku slavu postigao je upravo zahvaljujući popularnosti svojih krimića - laganog i zabavnog štiva, baš onog koje su mu stručni krugovi najviše zamjerali!

Neki od nas još se dobro sjećaju omiljenih džepnih izdanja o inspektoru Maigretu, popularnih 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, koja se mogu pronaći još jedino u privatnim kolekcijama ili možda u ponekom antikvarijatu. 

Knjige su IN: Maigret - naslovnice serijala u izdanju Fokus komunikacija (2015)
Foto: Knjižnice grada Zagreba (kolaž od fotografija naslovnica)
Naslovnice novih izdanja iz 2015. godine

No, za mlađe čitatelje hrvatskog govornog područja, 2015. godine su u osvježenom ruhu objavljene četiri knjige u sjajnom prijevodu Predraga Raosa i u izdanju Fokus komunikacija - potražite ih u knjižarama ili knjižnicama:
  • Pietr Letonac 
  • Pokojni gospodin Gallet
  • Obješeni sa Saint-Pholiena
  • Konjušar s Providence. 

Simenonov neodoljivi retro stil pisanja podsjetit će nas s nostalgijom na još jednu omiljenu slavnu autoricu (za današnje pojmove) staromodnih krimića - Agathu Christie.

Foto: Press
Rowan Atkinson kao inspektor Maigret

Radnja serijala odvija se u Parizu 1950-ih godina. Lik glavnog pariškog istražitelja Maigreta autor je osmislio na svoju sliku i priliku: Maigret je intelektualac, ozbiljan i promišljen, staložen i pouzdan, ponekad pomalo mračan, bez previše smisla za humor, hladnokrvan u napetim situacijama, ali karakterno vrlo pozitivan, dobrog srca, suosjećajan, visokih moralnih kvaliteta i s obaveznom lulom u ustima. 

Za Maigreta je karakteristično da se u otkrivanju zločina ne oslanja samo na čistu logiku, dokaze i nalaze vještačenja, već ga često do počinitelja vodi upravo unutarnji osjećaj i intuicija, na koju se rado oslanja. 
On promatra ponašanje osumnjičenika, procjenjuje njegov psihološki profil i moralne vrijednosti, analizira njegovu socijalnu pozadinu, rekonstruirajući ne samo okolnosti i tijek počinjenog zločina, već i obiteljske, kao i društvene prilike iz kojih osumnjičeni počinitelj dolazi.

Maigret ljudskoj psihopatologiji pristupa s filozofske strane, ne propitujući samo tko je počinio zločin i kako, već njega zanima i - zašto. 

Zločinci u Simenonovim krimićima često su usamljenici, prikriveni čudaci, neprilagođeni likovi s disfunkcionalnim odnosima, neuravnoteženi, turobni i poniženi te se dobro uklapaju u kontekst društvenih i osobnih devijacija, kojima se Simenon bavio u svojim djelima.

Privatno, Maigret je kućni tip, zabavljen svojim mislima i kontemplacijama te uživa u mirnom životu sa svojom suprugom, gospođom Maigret.

Inspektor Maigret i gospođa Maigret - Maigret's Dead Man (2016)
Foto: IMDb
Rowan Atkinson i Lucy Cohu u epizodi 'Maigret's Dead Man' (2016)

Simenon se u serijalu o inspektoru Maigretu nije zamarao književnim stilskim figurama, već je ovaj serijal pisao jednostavnim rječnikom, s namjerom da se približi najširem krugu čitatelja, što mu je na kraju i donijelo globalnu popularnost.

Lik inspektora Julesa Maigreta bio je iznimno popularan i omiljen, stoga se ovaj francuski istražitelj pojavio u čak 76 romana i 28 kratkih priča, objavljenih između 1931. i 1972. godine.

Knjige su In: Inspektor Maigret - TV serija (1992-1993
Foto: Wikipedia
Michael Gambon u ulozi inspektora Maigreta (TV serija, 1992-1993)

Prethodna TV ekranizacija iz 1992. i 1993. također je snimljena u produkciji britanske ITV televizijske mreže, a sastojala se od 2 sezone i ukupno 12 pedesetominutnih epizoda, s Michaelom Gambonom u ulozi inspektora Maigreta.

U najnovijoj produkciji serija je snimana u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, a epizode su produžene na 90 minuta, odnosno na uobičajeno trajanje TV filma, što je doprinijelo mogućnosti da se radnja svake priče scenaristički detaljnije razradi.

Kultni krimi klasik, TV serija Maigret s novom produkcijom je, u odnosu na seriju iz 1990-ih, značajno dobila na kvaliteti ne samo u scenarističkom smislu, već i u sveukupnom dojmu. 

Knjige su IN: Inspektor Janvier, inspektor Maigret i inspektor LaPointe - Night at the Crossroads (2017)
Foto: IMDb
Rowan Atkinson, Shaun Dingwall i Leo Staar u epizodi 'Night at the Crossroads' (2017)

U periodu od 25 godina filmska tehnologija snažno je uznapredovala, stoga je audio-vizualni rezultat TV remakea izvrstan. Bogatija i naprednija produkcija 21. stoljeća odrazila se na sve aspekte serije, ne samo tehničke, već i na odabir lokacija, kostima i kulisa, pa sve do rekvizita, predmeta i fantastičnog voznog parka - u novoj TV seriji možemo vidjeti ušminkane retro automobile, kakvi su vozili Parizom 1950-ih godina. 

Produženjem trajanja epizoda (s 50 na 90 minuta) značajno se doprinijelo zanimljivosti radnje, jer dok su mnogi važni detalji u staroj seriji zbog kratkoće epizoda samo prepričani kroz dijaloge likova, u novoj su seriji svi važni dijelovi radnje prikazani kroz dodatno razrađene scene.

U knjižnom serijalu o inspektoru Maigretu, pa tako ni u ekranizaciji, meci ne frcaju na sve strane, niti se bjesomučno juri pariškim ulicama, stoga se Maigret klasificira kao psihološka krimi serija.

Knjige su IN: Inspektor LaPointe - 'Maigret Sets a Trap' (2016)
Foto: IMDb
Leo Staar u epizodi 'Maigret Sets a Trap' (2016)


Kako se Rowan Atkinson snašao u ulozi inspektora Maigreta?


Vijest koja je najviše iznenadila štovatelje Georgesa Simenona i njegovog serijala o inspektoru Maigretu, bio je odabir glavnog glumca za remake TV serije. 

Izbor je pao na Rowana Atkinsona, pa su nakon najave, objavljene na proljeće 2015., mnogi nestrpljivo očekivali emitiranje prve epizode, najavljene za ožujak 2016., kako bi vidjeli hoće li se Atkinson iz svojih najpopularnijih komičarskih uloga uspjeti transformirati u jednu potpuno drugačiju, ozbiljnu dramsku ulogu, u kakvoj ga nismo navikli gledati.

Inspektor Maigret legendarni je književni lik, stoga su gledatelji unaprijed izrazili dvojbe i zabrinutost hoće li Maigret uz Atkinsonovu glumačku izvedbu uspjeti zadržati svoj kultni status smirenog i ozbiljnog detektiva kakvog poznajemo iz knjiga, a da ne ode u karikaturu.

Knjige sU IN: Inspector Maigret - Maigret Sets a Trap (2016)
Foto: IMDb
Rowan Atkinson u epizodi 'Maigret Sets a Trap' (2016)

Rowan Atkinson prije svega je sjajan glumac! Neki možda misle da su uloge Mr. Beana, Johnnyja Englisha ili Crne Guje manje vrijedne, jer su sve redom komične uloge, kao da je takve uloge lako odigrati. 

Atkinson je i privatno ljubitelj inspektora Maigreta te je pročitao desetak romana iz Simenonovog serijala, većinu još kao dječak.

Međutim, inicijalnu ponudu ITV produkcije za ulogu slavnog fikcionalnog detektiva glatko je - odbio. Bio je svjestan da bi trebao izaći iz svoje zone komfora i odraditi nešto što do sad još nikad nije radio:

“To je nešto što nisam htio raditi, jer sam se uvijek osjećao puno udobnije igrati likove potpuno različite od mene i moje osobnosti. Pretpostavljam da sam u svojim ulogama uvijek želio nositi masku.”

U prilog odbijanju inicijalne ponude za ulogu Maigreta možda je djelomično pridonijela i njegova dugogodišnja borba s mucanjem, o čemu je svojedobno izjavio:

“To jednostavno dođe i prođe. Ustanovio sam da kad igram ulogu lika potpuno različitog od mene samog, mucanje nestaje. To je možda bila i inspiracija za nastavak moje komičarske karijere.”

No, kad je svom prijatelju spomenuo da mu je ponuđena uloga inspektora Maigreta, prijatelj ga je upitao shvaća li da je ta uloga karakterno najbliža njegovoj pravoj osobnosti, za razliku od svih ostalih uloga koje je do tada snimio.

Atkinson je osoba koja svoju privatnost ne voli izlagati javnosti, a čak je do neke mjere stidljiv i povučen, iako u komunikaciji vrlo ljubazan i ugodan, stoga se karakterno između njega i Maigreta može naći mnogo sličnosti.

Knjige su IN: Inspektor Maigret
Foto: Press
Rowan Atkinson kao inspektor Maigret

Nakon što je dugo razmišljao o ponuđenoj ulozi, koju je na kraju odbio, i već kad je mislio da je produkcija našla zamjenu, iznenadili su ga i drugom ponudom, koju je zatim ipak prihvatio, jer je ideja o toj mogućnosti u njemu do tada konačno sazrela.

Ovdje možete pročitati cijeli intervju iz lipnja 2016., koji je Atkinson dao za The Sydney Morning Herald, govoreći o tome zašto je uloga francuskog detektiva za njega bila najveći glumački izazov do sada

Zbog toga što su mnogi od nas lice Rowana Atkinsona poistovjećivali samo s njegovim komičnim ulogama, zaista je bilo zanimljivo promatrati njegovu potpunu transformaciju u dramski lik. 

U prvim minutama prve epizode možda će vam se dogoditi da ćete u svakoj slijedećoj sceni spontano očekivati neki dobro vam poznati Atkinsonov geg, no ubrzo će taj osjećaj proći. Atkinson je zaista dao sve od sebe, potpuno se uživio u svoju novu ulogu i uspio je ne samo odglumiti, već utjeloviti, postati i biti inspektor Maigret.

Svaka epizoda za sebe dužine je TV filma, s međusobno neovisnim i nepovezanim radnjama, stoga nije nužno pogledati ih točno određenim redoslijedom. 

Za gledatelje iz Hrvatske... U siječnju 2018. na javnoj televiziji emitira se prva sezona od 2 epizode:

Knjige sU IN: Prva sezona TV serije 'Maigret' (2016) na rasporedu je javne televizije HTV2
Foto: Program - mojtv.hr
Prva sezona TV serije 'Maigret' (2016) na rasporedu je javne televizije HTV2

I za kraj, pogledajte trailere za sve četiri epizode iz obnovljene TV serije o inspektoru Maigretu.





11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ovdje možete pronaći i ostale osvrte na romane i filmove iz triler i krimi žanra.

11.png

Primjedbe