Sarah Knight ‘Get Your Sh*t Together’

Foto: Amazon

Osobni razvoj, samopomoć | Izdavač: Little, Brown and Company, 2016 
Format: e-knjiga (Amazon, Kindle izdanje) | Broj stranica tiskanog izdanja: 304

Autorica Sarah Knight kod nas je poznata po svojoj prethodnoj knjizi, međunarodnom bestseleru ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k’, prevedenoj pod naslovom ‘Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e’, u izdanju Naklade Ljevak (2017). 

Njena druga knjiga također se nalazi na listi New York Times bestselera, a u originalu je naslovljena kao ‘Get Your Sh*t Together’ ili (u slobodnom prijevodu) ‘Dovedite svoja sr*nja u red’. Drugim riječima, sredite (prvo) sebe, a onda i svoj život! 
Ovdje se, naravno, radi o metaforičkom sr*nju - autorica govori o pospremanju mentalnog nereda koji smo kreirali u nekom od važnijih životnih područja, kao što su karijera, financije, kreativne težnje, međuljudski odnosi, zdravlje itd. Iz knjige možemo naučiti jednostavne i praktične metode kako postaviti ciljeve, kako izaći na kraj s preprekama u postizanju željenih ciljeva, a zatim kako postići još i bolje rezultate. 

"Jedno je doživjeti onaj [Ah, sr*nje!] trenutak, ali sasvim drugo je poduzeti i nešto konkretno u vezi toga."

Knjiga je, kao i prethodna, pisana duhovitim stilom - zabavna je, ali i vrlo autoironična. Knight nam svoje savjete i metode ne propovijeda s visine, iz pozicije gurua, već s nama dijeli svoje spoznaje do kojih je došla upravo iz osobnog iskustva. Stoga, u svim segmentima koje u knjizi obrađuje, primjerima iz svog života daje nam na znanje da nam se život svima događa i da nitko toga nije pošteđen. 

“Velika promjena, mala promjena, svejedno. Ona ne počinje čišćenjem garaže. Promjena počinje čišćenjem vašeg uma.”

Međutim, iz izazovnih životnih situacija možemo nešto i naučiti, prije svega - o sebi. Osvješćivanjem životnih segmenata s kojima nismo zadovoljni, promjenom perspektive, postavljanjem ciljeva i prioriteta, svjesnim poduzimanjem konkretnih koraka, svaku situaciju možemo preokrenuti na bolje i usmjeriti je prema cilju koji želimo ostvariti.

Autorica nam prvenstveno želi pokazati kako pristupiti rješavanju različitih izazova u pojedinim životnim situacijama, da bismo zatim praktičnom primjenom njenih metoda i alata sami došli do odgovarajućeg rješenja - na svoj način, prema svom rasporedu i svojim tempom. Njene su metode konkretne, univerzalne i praktične:

“Moje metode mogu se primijeniti na sve vrste sr*nja.”

Ovdje se zapravo radi o praktičnom vodiču:
      ... kako prestati brinuti oko onog što mislimo da bi morali raditi     
      ... da bi uspjeli završiti ono što zaista trebamo napraviti 
      ... kako bi mogli započeti s onim što u dubini duše želimo raditi 
      ... i kako da nam se zbog toga živo j*be.

Knjiga je duhovito podijeljena u 3 dijela: malo, teško i duboko sr*nje. Svaki dio obuhvaća nekoliko životnih područja, klasificiranih po značenju i važnosti koju imaju za naš život općenito. Tako se u prvom dijelu, između ostalog, obrađuju teme kao što su postavljanje ciljeva i prioriteta, odgađanje i odugovlačenje, organizacija vremena. U drugom dijelu obrađuju su međuljudski odnosi, odgovornost, zdravlje, posao i financije te važnost odvajanja vremena za sebe i svoje hobije. Treći dio govori o mentalnom zdravlju, egzistencijalnoj krizi i velikim životnim promjenama. 

Blog Knjige su IN: Sarah Knight - Get Your Sh*t Together
Foto: Privatni album

U posljednje vrijeme, unutar kategorije knjiga o samopomoći i osobnom razvoju, stvara se novi trend u kojem se autore naziva anti-guruima. Zbog svog humorističkog pristupa, pa čak i parodije na popularna self-help izdanja, (pod)žanr je dobio ime anti-selfhelp, odnosno anti-knjige o samopomoći i osobnom razvoju. 

Stoga, Knight u uvodu knjige naglašava:

“Ovo nije uobičajena knjiga o samopomoći. To je više knjiga u smislu ‘dopustite mi da vam pomognem da si pomognete’, gdje 'ja' nastupam u onim situacijama kada vi sami sebi stojite na putu. Suočimo se s činjenicom - da ste si mogli pomoći sami, već biste to i učinili, zar ne?”

U sve svoje savjete unosi i osobnu notu. Upravo tom dozom humanosti i autoironije, koja se provlači kroz cijelu knjigu, Knight se spušta s trona klasičnog gurua, nastojeći se približiti čitatelju i pokazati da se i u njenom životu - događaju sr*nja. Uvid da i drugi prolaze kroz slične situacije (kao i mi sami) i da ih je uz praktične metode i dozu uloženog truda i vremena moguće riješiti, daje nam vjetar u leđa da se pokrenemo i dovedemo svoja vlastita sr*nja u red!  

Ono što Sarah Knight razlikuje od klasičnog self-help gurua je stav da ima situacija u kojima nije produktivno slijediti motivacijske mantre o pozitivnom razmišljanju. Ona zagovara drugačiji pristup, pogotovo ako uvidimo da ne uspijevamo ostati sretni i pozitivni u okolnostima s kojima nismo zadovoljni. 

Autorica vjeruje u pogonsku snagu negativnih misli: umjesto sanjarenja o teoretskoj budućnosti u kojoj ćemo biti bogatiji, mršaviji ili uredniji, fokus ovdje i sada stavljamo na ono što NE želimo: ne želimo biti u bankrotu, imati prekomjernu težinu ili biti neuredni. 
Smisao ove metode je negativno razmišljanje upregnuti u svoju korist i upotrijebiti ga kao alat za pozitivne promjene. Tada pogonsko gorivo i poziv na akciju nije težnja kako postići ono što želimo biti, već definiranje namjere kako promijeniti ono što ne želimo biti. 

Nakupljeno nezadovoljstvo i nelagoda zbog stvari i situacija koje nam smetaju, iritiraju nas ili nam idu na živce, mogu biti sjajan motivacijski alat koji će nam poslužiti da se zbrojimo i dovedemo sebe i svoj život u red. 

Ovakav pristup pokazao se korisnim u autoričinom osobnom iskustvu. Prepoznavanjem i osvješćivanjem osjećaja nezadovoljstva, shvatila je da nezadovoljstvo želi iskorijeniti iz svog iskustva, što ju je potaknulo na postavljanje svog prvog seta ciljeva u želji za promjenom. U jednom periodu života došla je do faze da čak više nije ni znala kako to uopće izgleda osjećati se sretno i zadovoljno, znala je samo to da se ona tako ne osjeća. Jedini cilj o kojem je tada uopće mogla razmišljati, bio je kako zaustaviti preplavljujući osjećaj nezadovoljstva, kako se izvući iz tog sr*nja, jer ga više nije mogla podnositi. 
Jednom kad je za cilj postavila eliminaciju onog što je iritira i čini nesretnom, bilo joj se lakše pokrenuti. Uz primjenu strategije, fokusa i posvećenosti cilju, malo po malo počeli su se nazirati rezultati. S prvim pozitivnim promjenama počele su se javljati i naznake ponovno otkrivenih osjećaja radosti i zadovoljstva. Time je osnažila i namjeru da će nadalje svoj život svjesno voditi u smjeru sretnijih iskustava - postavljanjem novih ciljeva i prioriteta, na čije ostvarenje će se koncentrirati.

Blog Knjige su IN: Sarah Knight - Get Your Sh*t Together
Foto: Privatni album

Svidio mi se njen prizemljen, jednostavan i praktičan pristup rješavanju nepoželjnih situacija, primjenjiv u svakodnevnom životu. A svoj Aha! doživljaj imala sam upravo u spoznaji da od negativnih misli ne trebamo uvijek bježati glavom bez obzira, već ih možemo osvijestiti, prepoznati i iskoristiti kao platformu s koje ćemo se katapultirati u akciju do ostvarenja željene promjene.

Autoričin je stav da stvari ne treba uzimati previše ozbiljno, već tek - dovoljno ozbiljno, kako bi sa što manje stresa navigirali kroz život i džunglu svakodnevnih obaveza. U svojoj drugoj knjizi daje nam metode i alate koji nam u tome mogu pomoći.

U namjeri da ton knjige zadrži u opuštenoj atmosferi, na samom početku šaljivo nas upozorava:

“Također, za razliku od mnogih tradicionalnih autora iz kategorije samopomoći, ja ću u ovoj knjizi riječ sr*nje upotrijebiti 332 puta (uključujući i nekoliko izvedenica riječi sr*nje, koje sam sama izmislila).”

Hrvatsko izdanje još nije objavljeno, no moguće je da se već nalazi u prijevodu. Budući da posjedujem Kindle (Amazonov elektronski čitač), čitala sam primjerak e-knjige u Kindle formatu. 

-
[Ažurirano 24.2.2018.] 
U veljači 2018. objavljen je prijevod pod naslovom 'Sredite svoja sr*nja' u izdanju Naklade Ljevak.
-

I za kraj...

Sarah Knight je svojim zabavnim i humorističnim anti-guru pristupom svakodnevnim životnim izazovima ubrzo stekla globalnu popularnost. Čitatelje je osvojila svojim kroz šalu napisanim, a opet praktičnim, jednostavnim, realnim i većinom primjenjivim savjetima. 

Uživajte u čitanju!

Ocjena: 4/5

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Sarah Knight je do sada objavila ukupno tri knjige, od kojih su prve dvije već prevedene na hrvatski jezik u izdanju Naklade Ljevak (vjerojatno uskoro možemo očekivati i prijevod treće knjige), a krajem ove godine očekuje se izlazak i njene četvrte knjige. 

U originalu, knjige su objavljene ovim redoslijedom:
  • 'The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck' (2015) 
  • 'Get Your Sh*t Together' (2016) 
  • 'You Do You' (2017) 
  • 'Calm the F*ck Down' (2018)
    Kad smo već kod teme osobnog razvoja i samopomoći, u postu 'Studeni - mjesec zahvalnostipročitajte više o konceptu zahvalnosti i zašto je zahvalnost potrebno svakodnevno prakticirati.

    11.png

    Primjedbe