Philip Roth ‘Tragovi na duši’

Knjige su IN: Philip Roth - Tragovi na duši, naslovnica
Foto: Privatni album

Obiteljska drama | Izdavač: Algoritam, 2015 | Broj stranica: 332 (tvrdi uvez)

Philip Roth (1933.) doajen je suvremene američke književne scene s više od 30 objavljenih romana i višestruki je dobitnik najrelevantnijih književnih nagrada. 

O Rothu, kao potencijalnom dobitniku Nobelove nagrade za književnost, po književnim se kuloarima šuška već godinama, no iako je ovjenčan svim ostalim najznačajnijim književnim priznanjima, Nobelova nagrada redovito mu izmiče iz ruku. Zbog toga se na svjetskoj književnoj sceni Philipa Rotha, kao legendarnog predstavnika suvremene američke književnosti, doživljava možda i najvećim gubitnikom dodjele Nobela za književnost u novijoj povijesti.

The Guardian je u svojoj kolumni iz 2014., pod naslovom ‘The real scandal of Patrick Modiano's Nobel win is that Philip Roth is a huge loser – again’, sažeo činjenice i razloge zbog kojih ga žiri, na iznenađenje mnogih, do sada još nije uvrstio među književne Nobelovce. Budući da se Rotha smatra jednim od najutjecajnijih američkih pisaca 20. i 21. stoljeća, njegov izostanak s liste Nobelovaca mnogi smatraju i velikom nepravdom.

U svojoj iznimno plodnoj karijeri, gotovo sa svakim objavljenim romanom popeo se na sam vrh ljestvice bestselera, oduševljavajući čitateljstvo, ali i stručnu kritiku. 

Roth se u svojim romanima bavi različitim temama, koje se uglavnom odnose na američki način života, hedonizam, strast, promiskuitet i seksualne frustracije, unutarnji dijalog i introspekciju. Osobito ga zanima pitanje židovskog identiteta, što ne iznenađuje ako znamo da potječe iz obitelji američkih Židova nižeg srednjeg sloja, čiji su preci u 19. stoljeću emigrirali iz Srednje Europe.

Mjesto radnje većine svojih romana smjestio je u rodni grad Newark (savezna država New Jersey). Kuća u kojoj je odrastao danas je kulturna znamenitost grada, a u stambenoj četvrti, u kojoj je proveo najveći dio svog djetinjstva postavljen je počasni ulični znak Philip Roth Plaza.

Philip Roth je diplomirao engleski jezik, a svoju akademsku karijeru proveo je u podučavanju komparativne književnosti.

-
[Ažurirano: svibanj 2018.] 
Philip Roth, velikan američke poslijeratne književnosti, preminuo je 22. svibnja 2018.
-

Roman ‘Tragovi na duši’ - obiteljska drama s elementima romantične i psihološke proze


Roman ‘Tragovi na duši’ mnogi smatraju Rothovim najboljim i najzrelijim djelom, vrhuncem njegove umjetničke, kreativne i pripovjedačke vještine te je osvojio mnoge prestižne književne nagrade i priznanja, kao što su:
  • New York Times Editors' Choice (2000)
  • Koret Jewish Book Award (2000)
  • Chicago Tribune Editor's Pick (2000)
  • WH Smith Literary Award (2001)
  • National Jewish Book Award (2001)
  • PEN/Faulkner Award for Fiction (2001)
  • Prix Médicis étranger; Meilleur livre de l'année (2002).

Iako je preveden na hrvatski jezik tek 2015. godine, originalno je objavljen 2000. i to kao dio trilogije, iz koje su dva naslova prevedena na hrvatski:
  1. ‘American Pastoral’ (1997) - u prijevodu ‘Američka pastorala’ (Algoritam, 2002)
  2. ‘I Married a Communist’ (1998)
  3. ‘The Human Stain’ (2000) - u prijevodu ‘Tragovi na duši’ (Algoritam, 2015).

Sva tri naslova trilogije potpuno su neovisna i samostalna romana, a povezuje ih jedino zajednički protagonist i narator Nathan Zuckerman, izmišljeni lik koji zapravo predstavlja autorov alter ego.


Vrijeme i mjesto radnje, tema romana


Događaji romana ‘Tragovi na duši’ smješteni su u razdoblje između 1960-ih i 1990-ih godina, a glavna radnja se odvija u ruralnom području Nove Engleske, sjeveroistočne regije Sjedinjenih Američkih Država.

Priča ove obiteljske drame prvenstveno prati uspon i pad Colemana Silka, pripadnika akademske i intelektualne elite, ali govori i o tragičnim sudbinama ostalih protagonista. 
Roman se također bavi i problematikom političke (ne)korektnosti, predrasudama i rasizmom, rasnim i židovskim identitetom, primitivizmom i malograđanštinom te kritikom američkog provincijalnog života i sustava vrijednosti.


Zaplet romana 'Tragovi na duši'


Coleman Silk od malih je nogu znao što želi postići u životu. Kao izvrstan učenik, intelektualno nadmoćan nad svojim vršnjacima i sjajan sportaš, nezaustavljivo se penjao ljestvicom uspjeha i postignuća, sve dok nije izgradio svoj društveni status i zasnovao obitelj. 

Uglađen, društven i oštrouman, imao je uspješnu sveučilišnu karijeru te je bio vrlo cijenjeni član akademske zajednice. Kao dugogodišnji, ugledni profesor latinskog i grčkog na koledžu Athena, napredovao je do pozicije dekana. Samosvjestan, sposoban, arogantan, pomalo manipulator i pod političkom zaštitom, institucionalnu kvalitetu koledža podigao je na novu, višu razinu, ali je putem stekao i mnogo neprijatelja. 

Uslijed hijerarhijskih i političkih previranja na sveučilištu, smjenjuju ga s pozicije dekana i pod stare dane vraća se u učionicu. A tada se, zbog samo jedne jedine pogrešne riječi, izgovorene u krivo vrijeme i na krivom mjestu, strmoglavljuje u ponor, iz kojeg više nema povratka. 
Dotadašnji kolege okreću mu leđa, njegov društveni ugled propada, a akademski i obiteljski život urušavaju se gotovo preko noći. Ponos mu ne dozvoljava da umiri svoju potrebu za istjerivanjem pravde, barem za vrijeme dok se skandal ne stiša. 
Umjesto smirivanja strasti, Coleman Silk, ispunjen bijesom, gorčinom i iz pozicije žrtve prema kojoj je učinjena velika nepravda, odlazi s koledža u prijevremenu mirovinu. 

Međutim, situacija u kojoj se našao nije potresla samo njega, već je duboko uzdrmala i cijelu njegovu obitelj. 
Baš kao što to ponekad bude i u stvarnom životu, jednom kad mu se život počeo kotrljati nizbrdo, Silk je svojim daljnjim potezima sam sebe zakapao sve dublje i dublje.

“Mogla bih ti reći da bijega nema, da će te svi pokušaji
bijega samo vratiti onamo odakle si krenuo.”

Najveća ironija njegove tragične sudbine je upravo u nevjerojatnoj tajni, koju je tijekom cijelog svog odraslog života uspijevao sačuvati čak i od svojih najbližih - supruge i djece. 
Tajna iz mladosti, od koje je bježao čitav život i koja je diktirala njegove sramotne postupke, na kraju se - poput bumeranga ili samoispunjavajućeg proročanstva - na najgori mogući način vratila u njegov život: incident se pretvorio u skandal, koji je uništio sve što je do tada stvorio.

Usprkos romantičnim i duhovitim elementima u radnji, u ovom Rothovom romanu susrećemo se s likovima punim unutarnje ljutnje, gorčine, nezadovoljstva i bijesa, nespremnih za suočavanje s vanjskim okolnostima na koje nemaju utjecaja i nesposobnih za preusmjeravanje svoje energije ka odlukama i rješenjima s mogućim boljim ishodima. Protagonisti uzroke svih svojih patnji pronalaze izvan sebe, a prijetnju ne vide u svojim odlukama i postupcima, već u drugim ljudima i situacijama izvan njih samih.

Budući da se radnja dijelom odvija i krajem 1998. godine, u vrijeme kad je otkrivena prljava tajna tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, kritizirajući američko društvo, Coleman Silk u svojim unutarnjim monolozima povlači paralelu:
“Sve su to prekretnice jada koje nam je donijelo ovo stoljeće, a ovdje je ljude usplahirila jedna Faunia Farley. 
Ovdje, u Americi, to je Faunia ili Monika Lewinsky! 
Blago životu koji se može tako uzdrmati nedoličnim ponašanjem Clintona i Silka!
Referirajući se na svoju (od okoline žestoko osuđenu) romantičnu vezu s 34-godišnjom Fauniom, vjerojatno posljednjom vezom kojoj se on u svojim 70-im godinama još mogao nadati i koju je upravo proživljavao, Silk nikako nije mogao razumjeti da je njegov odnos s Fauniom Farley, ili Clintonov odnos s Monikom Lewinsky, za iskrivljene društvene norme bio mnogo veći skandal od svih drugih, daleko važnijih problema, kao što su rasizam, prava etničkih zajednica ili ženskih prava, neriješena pitanja Vijetnamskih ratnih veterana te brojni gospodarski ili politički problemi, odnosno politička tiranija ne samo američkog, već i globalnog društva u cjelini.

Knjige su IN: Philip Roth - Tragovi na duši
Foto: Privatni album

Književni stil 


Rothov književni talent ističe se vještinom upotrebe riječi, dugim, opširnim i rječitim rečenicama te bogatim i slikovitim opisima. Zbog toga će od čitatelja, koji preferiraju jasne, kratke i jezgrovite rečenice, Rothovo obilje riječi i povremene repeticije zahtijevati malo truda, dok se ne naviknu na njegov stil pisanja.

Također, za Rotha je tipična i psihološka introspekcija likova, kojom nam (putem unutarnjih monologa i tijeka svijesti) pruža dublje razumijevanje njihovog ponašanja. 
Reakcije likova u romanu 'Tragovi na duši' određene su njihovim etičkim načelima, moralnim vrijednostima, emotivnim turbulencijama, obrambenim psihološkim mehanizmima, neuspješnim suočavanjem s vanjskim stresorima te identifikacijom s neprihvatljivim, agresivnim unutarnjim impulsima.

Dijelić uvida u roman i Rothovo virtuozno slaganje rečenica možete dobiti čitanjem prvih dvadesetak stranica knjige, besplatno dostupnih ovdje.


Filmska adaptacija


Roman ‘Tragovi na duši’ adaptiran je za film 2003. godine. Međutim, za razliku od knjige, publiku i kritiku nije previše oduševio, prvenstveno zbog odabira glavnih glumaca: 
  • Anthony Hopkins - za ulogu Colemana Silka, 71-godišnjeg bivšeg profesora 
  • Nicole Kidman - za ulogu Faunie Farley, njegove 34-godišnje nepismene i rastavljene ljubavnice. 
Najveći prigovor nije se odnosio na njihove glumačke izvedbe, već na činjenicu da se više pazilo na odabir jakih glumačkih imena, nego na postizanje uvjerljivosti likova koji se upuštaju u strastvenu ljubavnu vezu usprkos ekstremnoj intelektualnoj i obrazovnoj neusklađenosti, velikoj dobnoj razlici i osudi okoline.

Casting ostalih likova je pohvaljen, osobito uloge Eda Harrisa (Lester Farley), Garyja Sinisea (Nathan Zuckerman, narator i alter ego Philipa Rotha) i Wentwortha Millera u ulozi mladog Colemana Silka.



Inspiracija za roman 'Tragovi na duši'


Osobna priča, ali i karakter Colemana Silka, inspirirani su incidentom i nesretnim okolnostima iz stvarnog života jednog od autorovih prijatelja, Melvina Tumina, američkog sociologa specijaliziranog za rasne odnose, koji je u vrijeme incidenta (optužbe za rasizam) već 30 godina radio kao profesor sociologije na Sveučilištu Princeton.


Akademski književni žanr


Roman ‘Tragovi na duši’ pripada (pod)žanru akademskog romana, koji se razvio ranih 1950-ih godina, a tematizira akademski milje, odnosno glavna radnja se odvija na sveučilištu ili je s njim povezana. 
Na ovom blogu također je objavljen osvrt na još jednog značajnog predstavnika ovog žanra - roman ‘Stoner’ američkog autora Johna Williamsa.


Zaključak


Neočekivani obrati i iznenađenja, realistični likovi i situacije, složeni trodimenzionalni karakteri, tajne koje prije ili kasnije dolaze na naplatu, kompleksne političke teme u američkom društvu 20. stoljeća, ali i stilska mješavina lijepe književnosti i suvremenog pristupa korištenjem provokativnih izraza i eksplicitnih riječi, čine roman Philipa Rotha ‘Tragovi na duši’ zanimljivim, realističnim i svakako vrijednim čitanja!

Ocjena: 4/5

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ljubitelji drame i akademskog žanra, pročitajte osvrt na roman Johna Williamsa ‘Stoner.


11.png

Primjedbe