Film po knjizi: ‘ONO’ (2017, 1. dio)

Knjige su IN: Pennywise, rasplesani klaun iz filma 'ONO' (2017)
Foto: Press

Film: 'ONO' / 'IT' (2017 - 1. dio: 'Klub gubitnika') 
Snimljen po istoimenoj knjizi Stephena Kinga
Žanr: horor
Redatelj: Andrés Muschietti
Scenaristi: Chase Palmer, Cary Fukunaga i Gary Dauberman
Trajanje: 2h 15min

Prva ekranizacija horor romana Stephena Kinga ‘ONO’ napravljena je 1990. godine, kada je roman adaptiran u mini-seriju od 2 epizode, u kojoj je klauna Pennywisea glumio legendarni Tim Curry.

Mini TV serija godinama se smatrala konačnom ekranizacijom ovog Kingovog djela, sve dok Warner Bros. nije odlučio napraviti adaptaciju za veliko platno, ali ne kao remake originalne TV serije, već prema sasvim novom scenariju.

Knjige su IN: Poster filma 'ONO' (2017)
Foto: Press

Struktura filmske priče napravljena je prema knjizi, stoga je i film podijeljen u dva dijela:

        1. dio (2017) u kojem se radnja priče događa 1980-ih godina i
        2. dio (2019) u kojem će se radnja odvijati u današnje vrijeme.


Kritičari i publika se slažu: film je vjerna adaptacija


Nova ekranizacija smatra se vjernom adaptacijom knjige, no oni koji su knjigu čitali, primijetit će da su izostavljene neke kontroverzne scene, koje bi mogle biti problematične za najširi krug gledateljstva. 
Međutim, ekranizacija knjige od 2 dijela, s ukupno preko 1000 stranica teksta, niti ne može obuhvatiti baš svaku scenu iz knjige, jer bi se film razvodnio i trajao bi predugo.

Također, osim izostavljenih scena, u filmu se mogu primijetiti i neke druge izmjene u odnosu na knjigu. 
Na primjer, zastrašujuće halucinacije, koje se djeci javljaju u obliku njihovih najvećih strahova, u filmu su modernizirane. Drugim riječima, za razliku od knjige, u filmu nema klasičnih čudovišta kao što su vukodlaci ili mumije.

Foto: Press

Zatim, radnja romana odvija se 1950-ih i 1980-ih godina. 
U filmu, vrijeme radnje 1. dijela smješteno je u 1980-e godine, dok će se radnja u 2. dijelu filma nastaviti tridesetak godina kasnije, odnosno u sadašnjosti.

Osim toga, manje promjene odnose se i na neke od glavnih likova.

Međutim, složila bih se s većinom komentatora da razlike između scenarija i knjige nimalo ne utječu na slijed događaja i strukturu priče, koja vrlo vjerno prati originalni roman.
Osuvremenjivanje filma bilo je nužno kako bi ga prihvatile i mlađe generacije gledatelja.

I sam Stephen King je zadovoljan!


Iako, na iznenađenje mnogih, King nije radio na scenariju ove ekranizacije, u intervjuu je izjavio kako se nadao da će adaptacija biti dobra, ali da ipak nije bio spreman na to koliko će zaista biti dobra - rezultat je čak i nadmašio njegova očekivanja (link na intervju). 

“King couldn’t help but admit that the adaption certainly surpassed his expectations: ‘I had hopes, but I was not prepared for how good it really was,’ he revealed.”

Ako nakon gledanja filma odlučite i pročitati ovo kultno Kingovo djelo, shvatit ćete koliko je King zapravo opširan i detaljan u svojim opisima, i to ne samo u opisu radnje, već i u povijesnim činjenicama o gradiću Derry, detaljima vezanim za pozadinske priče i obiteljske okolnosti u kojima glavni likovi odrastaju, u opisima kompliciranih odnosa, zlostavljanju i neobičnom ponašanju stanovnika Derryja.

Na ovom linku možete pročitati 1. poglavlje romana - poglavlje je besplatno, dostupno u pdf formatu za online čitanje ili download.

Radnja filma ‘ONO’


Film se otvara scenom na kišni dan u listopadu 1988. Billy izrađuje papirnati brodić svom mlađem bratu Georgieu. Ubrzo, slijedi zaplet na kojem se temelji cijela priča. Mjesto radnje je opsjednuti gradić Derry. 

Nadnaravno mitološko biće, nezemaljski entitet, bezimeno zlo nazvano ONO, u davna vremena nastanilo je mjesto koje će se jednog dana razviti u gradić Derry. U ciklusima od otprilike svakih 27 do 30 godina, ONO se budi iz stanja hibernacije, kako bi hvatalo plijen i nahranilo se, nakon čega se ponovno vraća u stanje hibernacije na slijedećih 27 do 30 godina.

“Plove li po nebu?”

“Plove li?” Klaunov se smiješak raširi. “O da, nego što! Plove!"

Osim o neobjašnjivim nestancima djece, strahu i nerazriješenim serijskim ubojstvima, film ‘ONO’ govori i o prijateljstvu, povjerenju i zajedništvu, nesigurnostima, teškom djetinjstvu, odrastanju, disfunkcionalnim obiteljima, ali i o situacijama kada se djeca u svijetu odraslih nemaju kome povjeriti i obratiti za pomoć.

“Plove,” zareži stvor, “plove, Georgie, a kad budeš ovdje dolje sa mnom, plovit ćeš i ti—”

Klinci iz Kluba gubitnika mogu se osloniti samo jedan na drugog, jer jedino zajedničkim snagama u stanju su se suprotstaviti Pennywiseu, u suprotnom neće uspjeti.

Knjige su IN: Klub gubitnika iz filma 'ONO' (2017)
Foto: Press

Mali glumci su sjajni! Vrlo su uvjerljivo odigrali svoje uloge i dočarali prijateljstvo, duh zajedništva, međusobno povjerenje i povezanost.

“Ovdje dolje sve plovi”, šapne taj hihotavi, truli glas.

Nostalgična atmosfera 80-ih i klinci iz Kluba gubitnika vjerojatno će vas podsjetiti na odličnu, popularnu TV seriju ‘Stranger Things’, čija 2. sezona bi uskoro trebala započeti s prikazivanjem.

ŠTO je zapravo Pennywise, rasplesani klaun?


Pennywise je glavni antagonist romana i filma ‘ONO’. Nezemaljsko, izvorno zlo koje terorizira gradić Derry. Opremljen je cijelom paletom natprirodnih sposobnosti, da spomenem samo neke od njih:
  • mijenja svoje pojavne oblike, pa se osim u liku klauna pojavljuje i u drugim obličjima, ljudskim ili nadrealnim
  • posjeduje moć telepatije
  • stvara iluzije i halucinacije u ljudskom umu
  • sposobnošću kontrole misli utječe na lokalno stanovništvo, čineći ga neosjetljivim na nasilje koje se događa
  • ima sposobnost regeneracije itd.

Oni koji su gledali nekadašnju mini-seriju, vjerojatno se pitaju kakav je novi Pennywise, je li bolji ili lošiji?

Knjige su IN: Pennywise, rasplesani klaun iz filma 'ONO' (2017)
Foto: Press

Novi Pennywise je fantastičan! Drugačiji i vizualno vrlo dojmljiv. Bill Skarsgård odradio je odličan posao.

Autori filma nisu željeli napraviti tek kopiju kultnog klauna iz TV mini-serije, već su ga osuvremenili i to ne samo vizualno, nego su naglasili i njegovu zlu stranu. Iz očiju, kretnji, načina govora i cerenja, iz svake njegove pore izbija čisto zlo, a CGI tehnologija (moderna kompjuterska tehnologija za specijalne efekte) omogućila mu je transformacije koje nekadašnja tehnologija u mini-seriji nije mogla postići.

Ako želite malo dublje istražiti ONO entitet, pročitajte ovaj članak ili pogledajte YouTube video o pozadinskoj priči, mitologiji, porijeklu i karakteru stvorenja nazvanog ONO.

I za kraj…


Iako film nije strašan na način klasičnog hororca, prepunog nasilja bez predaha, gdje svaku slijedeću scenu zapljuskuju sve veće količine krvi i odsječenih dijelova tijela, ova adaptacija ipak ima dosta iznenadnih, vrlo uznemirujućih, nasilnih i jezivih scena, koje vam se i nakon gledanja filma iznova vraćaju u sjećanje i vrte po glavi. Imajte na umu da film zbog određenih scena nosi oznaku R (Restricted), odnosno prikazivanje nije dozvoljeno djeci mlađoj od 17 godina bez pratnje roditelja.

Bez obzira na uznemirujuće i zastrašujuće scene, film je također pomalo nostalgičan i razigran, jer slijedi priču Kluba gubitnika iz njihovog djetinjstva.

Film je istovremeno i zabavan, jer se napete scene izmjenjuju s duhovitim dijalozima ili dramskim situacijama. Glumački je sjajno odrađen, a najupečatljiviji je naravno - Pennywise!


S obzirom da će se u 2. dijelu filma priča Kluba gubitnika nastaviti u odrasloj dobi, može se očekivati da će nastavak biti mračniji, ozbiljniji, a vjerojatno i strašniji. Najavljen je tek za 2019. godinu - jedva čekam i već mu se unaprijed veselim!

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ljubitelji hororaca, bacite oko na žanrovski post pod nazivom 'Zašto volimo hororce?', 

KINGoljupci, pročitajte ovaj put i nešto drugačije od Stephena Kinga!
Kliknite za osvrt na sjajnu kratku priču 'Laurie' - toplu i sentimentalnu priču o ljubavi, paralizirajućoj tuzi kao posljedici gubitka voljene osobe, prijateljstvu i privrženosti, jednom riječju o životu. Posebno će se dopasti ljubiteljima pasa...
U osvrtu ćete također naći i link na besplatni .pdf, koji je za sve svoje vjerne fanove ekskluzivno i besplatno na svojoj službenoj stranici objavio glavom i bradom sam King, a u svom tweetu nas je još i potaknuo da priču slobodno preuzmemo, printamo, čitamo i - dijelimo dalje (pogotovo ako nam se svidjela!).

Pročitajte i osvrt na još jedan horor film, također snimljen prema Kingovom književnom predlošku:
• 'Geraldova igra' ('Gerald's Game', 2017).

11.png

Primjedbe