Stephen King ‘Laurie’

Knjige su IN: Stephen King - kratka priča 'Laurie'
Foto: Privatni album

Kratka priča, 2018 | Format: pdf | Broj stranica: 32 | Jezik: engleski

Sredinom svibnja ove godine Stephen King je svojim vjernim fanovima iznenada poklonio pravu poslasticu: ekskluzivno je, samo na svojoj službenoj stranici, objavio kratku priču ‘Laurie’. 
Na društvenim mrežama potaknuo je čitatelje da je slobodno (čitaj: besplatno!) preuzmu, čitaju, printaju i dijele.



Vjerojatno ćete prvo pomisliti: hororac! 


Međutim, u ovom slučaju radi se o toploj, sentimentalnoj priči o ljubavi, paralizirajućoj tuzi kao posljedici gubitka voljene osobe, prijateljstvu i privrženosti, o životu i životnim situacijama koje ostavljaju gorko-slatki okus u ustima, ali i malim, svakodnevnim životnim radostima koje oplemenjuju život. 

Na samom početku upoznajemo Lloyda Sunderlanda, 65-godišnjeg udovca. Usamljen je i neutješan, jer je prije šest mjeseci izgubio svoju voljenu suprugu Marian. 
U posjetu mu dolazi Beth, starija sestra koja živi u drugom gradu, i na njegovo zaprepaštenje donosi mu neočekivani i neželjeni poklon: malenog psića, u namjeri da mu bar malo ublaži osjećaj usamljenosti i s nadom da će mu nova obaveza olakšati sumoran period žalovanja
Iako Lloyd pruža otpor od trenutka kad je ugledao psića i nema ga namjeru zadržati, na kraju pristaje na kompromis: neka psić nakratko ostane kod njega na probnom periodu, ali samo dok mu ne nađe drugi dom. 

Budući da je priča kratka, ne bi imalo smisla čitateljima kvariti doživljaj i otkrivati previše detalja iz radnje. 

Priča 'Laurie' žanrovski je nešto drugačija od onog na što su kingoljupci inače navikli. Ovaj put, King nam je predstavio jednu vrlo životnu, realističnu priču, u kojoj plovimo kroz fino tkanje toplog, ali i bockavog odnosa između Lloyda i njegove pet godina starije sestre Beth. 

“She would be seventy soon. His bouncing, opinionated, athletic, take-no-prisoners sister was old. So was he. They were proof that life was nothing but a short dream on a summer afternoon.”

Njihov odnos ispunjen je međusobnom nježnom brigom, ljubavlju, razumijevanjem i privrženošću, ali i djetinjastom iritantnošću, istom onakvom kakvu su osjećali u djetinjstvu, u vrijeme dok su odrastali zajedno. 

“Lloyd rolled his eyes, even though she wasn’t there to see him do it. He had often done the same thing at the age of eight, when Beth told him that if he didn’t clean up his room, she’d give him five on his bottom with her badminton racket. Some things never changed.”

Kroz priču proživljavamo i Lloydova emotivna stanja, posebno njegovu unutarnju pozitivnu transformaciju nakon iznenadnog i u prvi tren neželjenog dolaska malene kujice Laurie u njegov život. Prijateljstvo s Laurie s vremenom se produbljuje, pa je Lloyd sve manje doživljava kao gosta, a sve više kao novog člana svog malog kućanstva.

“She (Beth) always ended by asking if Laurie was still on probation. Lloyd said yes until one day in the middle of October.”

King je oduvijek bio majstor opisa unutarnjih psiholoških doživljaja i karakterizacije likova, pa tako nas ni u ovoj priči nije razočarao. Lloyd svog susjeda Don Pitchera opisuje ovako:

“The man was a jukebox of tiresome political opinions, and also an unapologetic gore-crow. If anyone in the neighborhood died, Don knew it first. If anyone in the neighborhood was running into financial headwinds, he knew that, too.”

Poznavajući Kingov stil, od samog početka priče pažljivo pratimo znakove i tragove, očekujući iznenadne, zlokobne, krvave preokrete u radnji. Iako se ovdje ne radi o žanrovskom zapletu, jer nema elemenata tipične horor priče koja se odvija negdje na tankoj granici između stvarnog i nestvarnog, ipak ima neočekivanih obrata i to ne onih kakve bismo možda očekivali, jer priča nije sasvim predvidljiva. 

Knjige su IN: Stephen King - kratka priča 'Laurie'
Foto: Privatni album

No, da ne biste prerano donijeli zaključak da ova priča možda ipak nije za vas ('jer nije horor'), otkrivam tek toliko da je King u ovih 30-ak strana ipak uspio ubaciti čak i ponešto napetosti, krvi, opasnosti i straha.

Osim toga, ljubitelji Kingovog opusa jasno će uočiti njegov prepoznatljiv smisao za crni humor i ironiju, koji se provlače između redaka ove priče. 


Tko je Vixen?


Čitatelji će primijetiti posvetu na kraju priče: ‘Thinking of Vixen’. King nam u svom tweetu pojašnjava:


Mnogi od nas, koji smo ikad bili u situaciji rastati se od svog voljenog ljubimca, znamo koliko je rastanak dirljiv i težak. Posvetom ove priče Kingova se obitelj od svoje Vixen oprostila na vrlo lijep način.

“It was life, you were stuck with it, and all you could do was live it.”

I za kraj…


Sjajno, zabavno, kratko, osvježavajuće i lagano štivo za nedjeljno (ili neko drugo opušteno) poslijepodne. Iako se čita u jednom sjedenju, ipak ostavlja dojmove o kojima možemo razmišljati još nekoliko slijedećih dana…

Poslušajte Kingov savjet, skoknite na ovaj link i besplatno preuzmite priču ‘Laurie’. Ako vam se svidjela, ne zaboravite je proslijedite dalje.

Do čitanja!

Ocjena: 5/5

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ljubitelji hororaca, bacite oko na žanrovski post pod nazivom 'Zašto volimo hororce?', KINGoljupci usput mogu pročitati i osvrte na dva horor filma, snimljena prema Kingovim književnim predlošcima: 
 'Geraldova igra' ('Gerald's Game', 2017)
 'Ono - 1. dio: Klub gubitnika' ('It', 2017).

11.png

Primjedbe